Zerešk polo ba morq

 

Ingredience pro 4 osoby:

  • 400 g rýže
  • Kuře
  • 100 g zerešk
  • 1 čajová lžička šafránu
  • 5 ks velkých brambor
  • 5 ks mrkve
  • Cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru
  • Kurkuma
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • Citronová šťáva
  • Pepř
  • Sůl
 
Umyjeme kuře, uvaříme celé v papiňáku nebo rozporcujeme a vaříme v hrnci, přidáme cibuli nakrájenou na čtyři kusy, nakrájíme česnek a necháme vařit, přidáme pepř, sůl, kurkumu, necháme vařit na malém ohni, později přidáme vodu z šafránu. (Několik kousků šafránu zalijeme do půlky šálku vařící vodou a necháme vyluhovat jako čaj)
Nakrájíme brambory na hranolky, očištěnou mrkev rozkrojíme na 4 díly a jedno po druhém osmažíme na oleji.
Zerešk omyjeme pod tekoucí vedou a necháme odkapat.
Ke konci přidáme ke kuřeti  rajský protlak, lžičku citronové štávy, trochu vody ze šafránu, vaříme ještě deset minut.
Necháme rozpálit  olej na panvi (musí být čerstvý, ne již před tím použitý), přidáme zerešk a asi pět až deset vteřin osmahneme a rychle vyjmeme, aby se zerešk nepřipálil. Odkapaný od oleje vložíme do misky a posypeme cukrem.

 

Servírování:

Oddělíme trochu rýže do misky a polijeme šafránovou vodou.
Na talíř si pak naložíme rýži, navrch šafránovou rýži, vedle rýže opečené brambory a mrkev, kuřecí maso a polijeme trochou vývaru dle chuti. Rýži nakonec posypeme zereškem.
Ať vám chutná :-)
 
 
 
 
 
Zerešk jsou bobule dřišťálu, což je keř, který roste hlavně v Íránu. Roste v provincii Jižní Chorásán, ve stejných místech jako šafrán a sklízí se ve stejnou dobu. Írán je největším producentem těchto dvou surovin.