Perské svátky

21.06.2010 19:49

Čahár šambe surí

Je starodávný perský svátek, který se oslavoval nejméně od roku 1700 před naším letopočtem v zoroastrijské éře. Festival ohně je úvodem k přicházejícímu svátku Noruz. Tradičně se slaví poslední středeční noc roku.  Slovo Čaháršanbe znamená v perštině středa a Súrí je červený. Tento večer lidé vycházejí do ulic a parků, kde pálí ohně a skáčou přes ně. Při tom si zpívají píseň Sorchi-ye to az man, zardi-ye man az to. V překladu  Tvoje ohnivá červeň je má a moje žlutá bledost je tvá. Červeň v tomto případě vystihuje barvu ohně a je tím vyjádřeno, aby nám oheň dal sílu a energii a zbavil nás problémů.  Zoroastrismus vychází z kultu ohně.

 

 

 

 

 

 

 

NORÚZ

Vždy první jarní den , v souladu  se znovuzrozením přírody, Íránci slaví perský Nový rok – Norúz – Nový den.

Tento svátek vychází ze zoroastriánské tradice. Několik týdnů před Novým rokem Íránci uklízí a uspořádávají svoje domovy, kupují si nové šaty, pečou cukroví a sázejí semínka obilí na znamení obnovy. V každé domácnosti se prostírá slavnostní stůl, tzv. Haft Sín (Sedm S)

Je to 7 předmětů, které v perštině začínají na písmeno S a každý z nich má určitý význam.

  1. sabze (سبزه) – pšenice, ječmen nebo čočka rostoucí z květináče – symbol znovuzrození
  2. samanu (سمنو) – sladký puding uvařený z pšeničných zrnek – symbol hojnosti
  3. sendžed (سنجد)-  sušené ovoce ze stromu planých oliv – symbol lásky
  4. sír (سیر)- česnek – symbol lékařství
  5. sîb (سیب)- jablka – symbol krásy a zdraví
  6. somaq (سماق)- koření somaq – symbol barvy východu slunce
  7. serke (سرکه)- ocet – symbol věku a trpělivosti

Po ulicích chodí v karnevalových průvodech trubadúři, oblečení  do červeného saténu, tzv. Hadži Firúz. Obličej mají pokrytý černí a takto odění hrají na tympány, tamburíny, trubky a šíří dobrou náladu.

 

Norúz se neslaví jen v Íránu, ale také v dalších zemích jako v Afghánistánu, Albánii, Ázerbájdžánu, Gruzii, severním Iráku a Turecku, dále v zemích Střední AsieKazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu a různé varianty toho svátku slaví íránští a turečtí obyvatelé na Balkáně, v severní Číně, na Kavkaze, Krymu, v Indii, Iráku, Pákistánu a Sýrii.

 

Diskusní téma: Perské svátky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek