Ab-gušt

 

Ingredience:
 
 
500 g skopového nebo hovězího masa
bílé fazole
cizrna
4 brambory
menší cibule
citronová šťáva
dva stroužky česneku
dvě lžíce rajského protlaku
koření: kari, kurkuma, paprika, pepř, sůl
 
Cizrnu a fazole namočíme do vody a necháme několik hodin změknout.
Maso a cibuli nakrájíme na kostky. Cibuli smažíme na oleji, přidáme maso,
koření kari, kurkuma, paprika a pepř. Chvíli smažíme, až maso zešedne a vštřebá koření.
Po té vyjmeme.
Do tlakového hrnce vložíme maso i s osmaženou cibulkou, česnek, oloupané brambory vcelku, fazole s cizrnou, rajský protlak, zalijeme vodou, aby všechno zůstalo pod vodou a asi dvacet minut vaříme do měkka.
Také je možné vařit v troubě ve varné nádobě.
Nakonec přidáme dle chuti citronovou šťávu a sůl.
 
Když je vše uvařeno, slijeme vodu do misky. Zbytek se rozmačká a všechno smíchá do kašovité hmoty.
Podáváme ve dvou chodech. Nejdříve do vývaru nalámeme libanonský chléb (pokud neseženeme íránský) a jíme jako polévku a jako druhý chod si nabereme  hmotu, kterou vložíme do chleba, zarolujeme a ukusujeme.