Halím

 

Ingredience:
 
  • 300 g krup
  • 300 g kuřecích nebo krůtích prsíček
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Máslo
  • Skořice
 
Nejdříve si připravíme vodu, do které vložíme cibuli, česnek a napůl rozkrojená kuřecí nebo krůtí prsíčka. Vodu ještě osolíme a vaříme, dokud není maso měkké. Po té maso vyndáme a rozeberem po vláknech na menší kousky. Slijeme si do menší nádoby sklenku vývaru a zatím odložíme.
Kroupy, které jsme před tím nechali odmočit ve vodě asi 6 hodin, dáme do mixéru i s vodou a rozmixujeme na kaši. Po té vložíme do hrnce, přidáme 1,5 l vody a lžičku soli a vaříme na mírném ohni asi 1 až dvě hodiny. Je potřeba hmotu často míchat, aby se ze spoda nepřipálila. Po té přidáme rozkouskované maso a trochu vývaru a vaříme ještě tak 15 minut. Hmota nesmí být moc hustá ani příliš řídká.
Podáváme teplé, posypeme cukrem, skořicí a dáme trochu rozehřátého másla dle chuti a zamícháme.