Ghorme Sabzi - Perský bylinný guláš

Toto jídlo je považováno za národní pokrm a je asi nejoblíbenější mezi Íránci.

Ingredience:

  • 1 kg hovězího nebo jehněčího masa nakrájené na kostky
  • 1 hrnek červených fazolí, přes noc namočených ve vodě
  • 1 velká žlutá cibule, nadrobno nakrájená
  • 4 svazky petrželky
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 2 velké pórky nebo 4 jarní cibulky (pouze zelenou část)
  • 1 malý svazek čerstvé pískavice, nebo 1 lžíci sušené pískavice, příliš mnoho pískavice způsobí, že jídlo bude hořké!
  • 3-4 sušené limetky (tzv. limu omani) nebo 3 lžíce čerstvě vymačkané šťávy
  • 1 lžička kurkumy
  • Sůl a pepř
  • Rostlinný olej
  • Voda

Postup:

Očistíme a umyjeme byliny, vysušíme a nadrobno nasekáme

Ohřejeme 1/3 hrnku oleje ve velkém hrnci, vložíme nasekané byliny a necháme zpěnit asi na 15 minut, občas zamícháme. Po té dáme stranou.

Do hrnce nalejeme asi 2 lžíce oleje a vložíme cibuli a osmažíme do zlato hnědé barvy

Přidáme maso, kurkumu, sůl, pepř a smažíme, až jsou všechny strany do hněda

Přidáme namočené fazole, osmažené natě a sušenou limetku (nebo šťávu)

Nalejeme vodu, asi 5 cm nad povrch směsi. Přivedeme k varu na vysokou teplotu jen na pár minut, pak teplotu snížíme, přikryjeme a vaříme na střední až nízké teplotě po dobu hodiny a půl.

Ochutnáme a dochutíme kořením dle potřeby a přidáme vodu, pokud je potřeba. Dáme na nízkou teplotu a vaříme ještě tak 30 minut. Čím déle vaříme, tím má jídlo lepší chuť. Také mnohem lépe chutná druhý den.

Podáváme s rýží a salátem širází nebo mast-o-chiár

 

 

limu omani - sušené perské limetky - k dostání v obchodech s orientálním kořením