Ghorme Sabzi - Perský bylinný guláš
Toto jídlo je považováno za národní pokrm a je asi nejoblíbenější mezi Íránci.
Ingredience:
- 1 kg hovězího nebo jehněčího masa nakrájené na kostky
- 1 hrnek červených fazolí, přes noc namočených ve vodě
- 1 velká žlutá cibule, nadrobno nakrájená
- 4 svazky petrželky
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 2 velké pórky nebo 4 jarní cibulky (pouze zelenou část)
- 1 malý svazek čerstvé pískavice, nebo 1 lžíci sušené pískavice, příliš mnoho pískavice způsobí, že jídlo bude hořké!
- 3-4 sušené limetky (tzv. limu omani) nebo 3 lžíce čerstvě vymačkané šťávy
- 1 lžička kurkumy
- Sůl a pepř
- Rostlinný olej
- Voda
Postup:
Očistíme a umyjeme byliny, vysušíme a nadrobno nasekáme
Ohřejeme 1/3 hrnku oleje ve velkém hrnci, vložíme nasekané byliny a necháme zpěnit asi na 15 minut, občas zamícháme. Po té dáme stranou.
Do hrnce nalejeme asi 2 lžíce oleje a vložíme cibuli a osmažíme do zlato hnědé barvy
Přidáme maso, kurkumu, sůl, pepř a smažíme, až jsou všechny strany do hněda
Přidáme namočené fazole, osmažené natě a sušenou limetku (nebo šťávu)
Nalejeme vodu, asi 5 cm nad povrch směsi. Přivedeme k varu na vysokou teplotu jen na pár minut, pak teplotu snížíme, přikryjeme a vaříme na střední až nízké teplotě po dobu hodiny a půl.
Ochutnáme a dochutíme kořením dle potřeby a přidáme vodu, pokud je potřeba. Dáme na nízkou teplotu a vaříme ještě tak 30 minut. Čím déle vaříme, tím má jídlo lepší chuť. Také mnohem lépe chutná druhý den.
Podáváme s rýží a salátem širází nebo mast-o-chiár
limu omani - sušené perské limetky - k dostání v obchodech s orientálním kořením