Maahi kabab
Ingredience:
- Celá ryba (pstruh, losos, treska)
- Čerstvá citronová šťáva, půl hrnku
- Extra panenský olivový olej, půl hrnku
- čerstvá nať koriandru, 50 gramů
- zelená petržel, 50 gramů
- Máta, 50 gramů
- Šafrán, půl čajové lžičky
- Sůl
- Černý pepř
Rozřízněte podélně rybu a vyjměte vnitřnosti, dobře propláchněte pod vodou a osušte. Dejte rybu na plech a z obou stran ji ogrilujte asi 5 – 10 minut na vysokou teplotu tak, aby kůže oschla a dala se stáhnout.
Připravíme si marinádu: omyjeme a nakrájíme čerstvý koriandr, petrželku a mátu. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej, šafrán, sůl a černý pepř a dobře promícháme.
Do pekáče vložíme alobal a rybu na něj položíme. Potřeme rybu připravenou omáčkou z obou stran a i zevnitř. Rybu přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na střední stupeň 45 minut až jednu hodinu. Záleží na velikosti ryby. Dáváme pozor, aby se ryba nepřepekla. Během pečení přidáváme 2x až 3x naší marinádu. Hotovou rybu servírujeme s nakrájenými kolečky limetky nebo citronu a jako přílohu podáváme Sabzi Polo (zelená rýže).
Obvykle se toto jídlo podává na perský Nový rok.